top of page
ahmet rustem ekici kimdir
Ahmet Rüstem Ekici portrait by Hakan Sorar, Istanbul, 2020

Bio:

Ahmet Rüstem, beden, mimari ve optik algı üzerine çalışan multidisipliner bir sanatçıdır. Cinsiyet ve mekân üzerine oluşturduğu serilerinde deneyim ile dönüşen mekânlara odaklanır. Toplumsal cinsiyet, mimari ve beden ilişkilerini ele alan bu serilerini dijital olarak görselleştirirken, arkeolojik yüzey ve nesnelerin hikâye anlatım dilinden faydalanır.

AR/VR üzerine çalışan sanatçının eserleri, İstanbul Modern, Ars Electronica Concrete House, CADAF Online, XX Art Flanerie, Museari Queer Arts Museum, YARAT Contemporary Art Space, Thessaloniki Queer Arts Festival’de sergilenmiştir. Türkiye’nin öncü artırılmış gerçeklik sergilerinden biri olan “Hamam”ı ardından VR deneyimi olarak "Sauna" sergisini kurgulamıştır. Mekân ve arkeoloji üzerine çalışmalarına devam etmektedir.

U.S. Educational and Cultural Affairs / ZERO1 tarafından American Arts Incubator Amplify 2019'a seçilen sanatçı, dijital çalışmalarını sürdürüyor ve artırılmış gerçekliğin potansiyellerini araştırıyor. Ahmet Rüstem, AR uygulaması Artivive’ın marka elçisidir ve “Meta Creators of Tomorrow” programında yer almaktadır.

1983 Adana doğumlu Ahmet Rüstem Ekici, 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun olmuştur. Uzun yıllar sahne tasarımcısı olarak çalışmıştır. MEF Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde “Kamera için Alan Tasarımı” ve “Mekânlarda İllüzyon” isimli dersler vermektedir.

Sanatçı ve Araştırma Metni

Kendimi set tasarımcısı ve görsel hikaye anlatıcısı olarak tanımlıyorum. 3D görselleştirme ve modelleme yazılımlarını kullanmak, anlattığım hikayeler için alan tasarlarken bana sınırsız olanaklar sağlıyor. Hikayelerimin çoğu kimlik, beden ve haz ile şekillenen mimari tasarımlar ile şekilleniyor. 

 

Üretim için en sevdiğim araçlar 3D yazılımlar çünkü yerçekimi ve bütçe kısıtlaması olmayan mekanlar yaratma gücüne sahipler. 3 boyutlu yazılımları kullanmak eserlerimi 3D baskı, CNC veya lazer kazıma ile harmanlayarak üretmemi sağlıyor. Böylece tıpkı uzman olduğum sahne tasarımı alanı gibi farklı disiplinler ile iş birliği içerisinde üretiyorum. Hikayelerimi görselleştirmek için 3D animasyonlar, AutoCAD çizimleri ve fotoğraflardan faydalanıyorum. Hikayelerimin çoğunu deneyimlerim, şahitliklerim ve geleceğe aktarmak istediklerim oluşturuyor. 

Sevdiğim malzemeler, üzerinde çalıştığım kavrama göre değişir. Sahne ve set tasarımı deneyimleri olan bir sanatçı olarak farklı kullanım potansiyelleri açısından malzemelerin dili beni büyülüyor. Varlığım konusunda sessiz kalmam öğretildi, bu yüzden birçok hikayemde ait olduğum toplumla ilgili sırlar var. Sıklıkla kullandığım sınırlar ve bordürler sığmam gereken alanlara dönüşüyor. 

Şanslı biri olarak arkeoloji ile iç içe büyüdüm. Şu aralar mozaik, lahit gibi arkeolojik buluntuların hikaye anlatma yöntemlerini kullanıyorum. Aynı zamanda beden ve mimari ilişkiler üzerine kurduğum serilerime devam ediyorum.

 

Son zamanlarda en sevdiğim araçlar Cinema 4D, Lumion, 3DS Max ve Daz 3D.  Araştırmalarıma, arkeolojik ve queer metinleri okuyarak devam ediyorum. 3D görüntü oluşturma süreciyle ilgili becerilerimi geliştirmek için yeni araçlar öğreniyorum. Hamam ve Sauna serilerimin ardından Islak hacimler üzerine hikayelerimi anlatma serüvenim devam ediyor.

Bio / ENG

 

Ahmet Rüstem Ekici is a multidisciplinary artist who focuses on the relationships between the body, architecture, and optical perception. In his series on gender and space, he explores how spaces are transformed by experience through the use of digital visualization and the storytelling language of archaeological surfaces and objects. 

Rüstem's work, which incorporates augmented and virtual reality, has been exhibited at various venues, including the Ars Electronica Concrete House, CADAF Online, XX Art Flaneire, Museari Queer Arts Museum, YARAT Contemporary and Thessaloniki Queer Arts Festival. He also curated the VR experience "Sauna" after creating "Hamam," one of Turkey's pioneering augmented reality exhibitions. Ahmet Rüstem continues to work on projects related to space and archaeology and is currently a brand ambassador for the Artivive AR app and a participant in the "Meta Creators of Tomorrow" program. In 2019, he was selected for the American Arts Incubator Amplify program by the U.S. Educational and Cultural Affairs and ZERO1 and is currently working on digital projects and exploring the potentials of augmented reality. 

Ahmet Rüstem was born in Adana in 1983 and graduated from the Department of Interior Architecture and Environmental Design at Bilkent University's Faculty of Fine Arts and Architecture in 2008. He has also worked as a stage designer for many years and currently teaches "Designing Space for the Camera" and "Illusion in Spaces" at the Faculty of Design and Architecture at MEF University.

ARTISTIC AND RESEARCH STATEMENT

I am a set designer and visual storyteller. Using 3D visualization and modeling software allows me unlimited possibilities when designing spaces for the stories I tell. Most of my stories are shaped by architectural designs that are shaped by identity, body, and pleasure.

3D software is my favorite tool for production because they have the power to create spaces without gravity and budget constraints. Using 3D software allows me to produce my works by combining them with 3D printing, CNC, or laser engraving. This allows me to produce in collaboration with different disciplines and in relation to material/concept just like in the field of stage design that I am an expert in. I use 3D animations, architectural planning, and AR/VR/AI tools to visualize my stories. Most of my stories are made up of my experiences, witnesses, and what I want to pass on to the future.

My favorite materials vary according to the concept I am working on. As an artist with stage and set design experience, the language of materials in terms of their different potential uses fascinates me. I was taught not to be silent about my existence, so many of my stories have secrets related to the community I belong to. Borders and boundaries often become spaces that I cannot fit into.

I was fortunate to grow up intertwined with archaeology. Currently, I am using the storytelling methods of archaeological objects such as mosaics and tombs. I am particularly struck by the concerns of mosaics reaching the third dimension and their connection with pixels. In addition to the ways in which we transform surfaces from caves to contemporary architecture, I value using augmented reality technology for its potential to create new surfaces.

Recently, my favorite method and tools have been artificial intelligence tools that create images from words, Machinima, Cinema 4D, Blender, Lumion, 3DS Max, Spark AR, and Character Creator. I continue my research by reading archaeological and queer texts. The 3D image creation process, which starts from words and ends with the physical, allows me to design and produce in an interdisciplinary way, and to present my stories in a way that can be accessed by a wider audience.

About Aredeko Art & Design

AREdeko & AREsets is a multi-disciplinary design studio that specializes in designing for events, experiences, and television studios. Founded in 2008, Ahmet Rüstem Ekici has designed television studios for hundreds of TV channels in Turkey and other countries. He also gives lectures on "Designing Space for the Camera" and "Illusionism in Interiors" at the Art, Design and Architecture faculty of MEF University. In addition to his digital art career, he has participated in international exhibitions and written art and design articles for various magazines.

Since joining Doğan TV Holding in 2008, AREdeko has specialized in designing talk shows, small news studios, multi-purpose news studios, competition programs, daytime decors, and thematic decorations for leading Turkish television channels. The company continues to provide decor and design services to these channels.

AREdeko & AREsets stays up-to-date with the latest design trends and technologies in event design, experience design, concert design, fair design, and organization design.

We designed tour stage of amazing musician Kalben's  "Eski Dünyanın Yangını Tour" stage and visuals and also directed music videos for Kalben, gunes ozgec and Hakan Kalgıdım. 

Aredeko Art & Design Hakkında 

AREdeko & AREsets, etkinlikler, deneyimler ve televizyon stüdyoları için tasarım yapan çok disiplinli bir tasarım stüdyosudur. 2008 yılında kurulan Ahmet Rüstem Ekici, Türkiye ve diğer ülkelerdeki yüzlerce TV kanalı için televizyon stüdyoları tasarlamıştır. Ayrıca MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık fakültesinde "Kamera için Alan Tasarımı" ve "İç Mekanlarda İllüzyonizm" gibi dersler vermektedir. Sanal sanat kariyerine ek olarak, uluslararası sergilere katılmış ve çeşitli dergilerde sanat ve tasarım makaleleri yazmıştır.

2008 yılında Doğan TV Holding'e katılımından bu yana, AREdeko sohbet programları, küçük haber stüdyoları, çok amaçlı haber stüdyoları, yarışma programları, gündüz dekorları ve tematik dekorlar için Türkiye'nin önde gelen televizyon kanalları için tasarım hizmetleri vermeye odaklanmıştır. Şirket, bu kanallara hala dekor ve tasarım hizmetleri vermeye devam etmektedir.

AREdeko & AREsets, etkinlik tasarımı, deneyim tasarımı, konser tasarımı, fuar tasarımı ve organizasyon tasarımı alanlarında en son tasarım trendleri ve teknolojileri ile güncel kalmaya devam etmektedir.

Büyüleyici müzisyen Kalben'in "Eski Dünyanın Yangını Turu" sahne tasarımını ve görsellerini tasarlamış ve ayrıca Kalben, Güneş Özgeç ve Hakan Kalgıdım için müzik videoları yönetmiştir.

 

bottom of page